Naslovna stranica Novosti Zaposlenici Kontakt

Regionalni sistem vodosnabdijevanja Plava voda

Izvorište Plava voda se nalazi u Općini Travnik u Srednjobosanskom kantonu i trenutno se djelimično koristi za vodosnabdijevanje. Projekat „Regionalni sistem vodosnabdijevanja Plava Voda” ima za cilj povećanje zahvaćenih količina vode i preusmjeravanje za vodosnabdijevanje stanovnika općine Zenica te usputnih općina Dolac n/l, Novi Travnik, Vitez i Busovača koje također imaju potrebu za unaprjeđenjem postojećeg sistema vodosnabdijevanja uvođenjem dodatni količina kvalitetne vode za piće. Projekat je međukantonalnog, regionalnog karaktera i povezuju općine Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Projekat bi trebao biti finansiran paralelnim kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (“EBRD”) i Razvojne banke Vijeća Evrope (“CEB”). Predmet finansiranja će biti izgradnja vodozahvata na izvorištu, izgradnja glavnog transportnog cjevovoda od izvorišta do općine Zenica (cca 33km), te usputnih odvojaka i objekata koji će omogućiti povezivanje postojećeg distributivnog cjevovoda na vodovodnu mrežu gore spomenutih općina.

Izradu projektne dokumentacije koja je potrebna da se otpočne sa izgradnjom, odnosno da se uspostavi regionalno javno preduzeće koje će upravljati sistemom vodosnabdijevanja, finansira Evropska komisija kroz program “Infrastructure Projects Facility in the Western Balkans”. Projekat implementira međunarodna konsultantska kuća WYG International uz pomoć stručnjaka Instituta za hidrotehniku GF u Sarajevu.

Projekat se sastoji iz 4 osnovne komponete:

  1. Definiranje minimalne izdašnosti izvorišta Plava voda u Travniku izradom hidrološke studije;
  2. Izrada Idejnog i Glavnog projekta regioanlnog sistema vodosnabdijevanja „Plava voda“;
  3. Izrada oklišne i socio – ekonomske studije za potrebe kreditnih institucija i ministarstva okoliša u sklopu procedure izdavanja okolinske dozvole;
  4. Provođenje tenderske procedure za izbor izvođača radova i nabavke materijala za izvođenje;

Za potrebe ovog projekta urađen je i Elaborat zaštite izvorišta Plava Voda.

Novosti

29/03/2017
Javna odbrana doktorske disertacije kandidatkinje mr. sc. Dalila Jabučar
Pročitaj više ...
01/02/2017
Izrada studije za smanjenje neprihodovane vode u Kantonu Sarajevo
Pročitaj više ...
24/11/2016
I radionica u okviru izrade Kantonalnog plana zaštite okoliša Kantona Sarajevo za period 2016.-2021. (KEAP)
Pročitaj više ...