Naslovna stranica Novosti Zaposlenici Kontakt

Studija izvodljivosti o vodosnabdijevanju i odvodnji otpadnih voda za Tuzlu, Zenicu i Travnik

Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu i Dorsch International Consultants GmbH (Minhen, Njemačka), kao vodeća kompanija u ovom partnerskom poduhvatu, zaduženi su za realizaciju projekta koji finansiraju KfW i SECO. Naziv projekta je "Studija izvodljivosti o vodosnabdijevanju i odvodnji otpadnih voda za Tuzlu, Zenicu i Travnik". Realizacija projekta je počela u januaru 2011., te se očekuje da će biti završena u januaru 2012. godine.

Specifični ciljevi projekta mogu se rezimirati na sljedeći način:

Studija izvodljivosti će utvrditi investicijske mjere kako bi se poboljšali programi vodosnabdijevanja i sistemi odvodnje otpadnih (oborinskih) voda na područjima tri općine. Na taj način će se povećati operativna efikasnost i finansijska održivost lokalnih sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije.

Realizacija projekta je organizirana u faze: I – uvodna faza, II – faza izrade programa mjera i III – Studija izvodljivosti.

Faza I uključuje: prikupljanje osnovnih podataka, obračunavanje vodnog bilansa i iznosa neobračunate vode, utvrđivanje kriterija projektovanja i procjena postojeće infrastrukture.

Faza II uključuje: hidrauličko modeliranje i kalkulacije, izradu tehničkih rješenja i opcija za programe vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, procjenu troškova (investiranje, rad i održavanje), utvrđivanje najpovoljnijih rješenja, pripremu i predstavljanje investicijskih mjera na radionicama, potpisivanje Memoranduma o razumijevanju po pitanju predloženih mjera, te izradu Nacrta Konceptualnog inženjerskog izvještaja.

Faza III uključuje: pripremu rasporeda realizacije projekta, razvijanje kratkoročnih i srednjoročnih strategija za odlaganje mulja, procjenu rizika, pripremu finansiranja realizacije Faze I, razvijanje tarifa i strukture tarifa, te razvijanje programa (brze) Procjene utjecaja na okoliš.

Trenutno se privodi kraju faza II, a planira se početak realizacije faze III. 

Novosti

29/03/2017
Javna odbrana doktorske disertacije kandidatkinje mr. sc. Dalila Jabučar
Pročitaj više ...
01/02/2017
Izrada studije za smanjenje neprihodovane vode u Kantonu Sarajevo
Pročitaj više ...
24/11/2016
I radionica u okviru izrade Kantonalnog plana zaštite okoliša Kantona Sarajevo za period 2016.-2021. (KEAP)
Pročitaj više ...